Världens viktigaste soptunna?

Vi befinner oss i en tid när människan lämnar industrisamhället och träder in i ett interaktionssamhälle. Vilken roll har makern, makerspaces och globala makercommunities i framtidens smarta och hållbara samhälle?

Making handlar om att våga experimentera och tänka nytt. Att våga misslyckas, våga testa vad som funkar och inte funkar. Att våga prova mer direkt. Makern är en lärande varelse som trivs i öppna communities och som genom aktivt experimenterande, skapande och utforskande finner ny kunskap, berättar Lisa Sällvin och Sofie Pettersson som föreläser på Sundsvall 42.

I Sundsvall är Tvätteriet Prototyplab och Makerspace en fysisk mötesplats där unga och gamla skapar tillsammans. Vad kan din organisation lära sig av makerkulturen? Och hur kan en talande soptunna skapad av barn vara viktig för vår framtid? Svaren får du på Sundsvall 42.

Talande soptunna

Under konferensdagarna kommer du som konferensdeltagare att hitta en talande soptunna på plan 3 i Quality Hotels konferenslokaler. Bakom den talande soptunnan står Geek Girl Mini, som är en samlingsplats för unga tjejer med ett teknik- och designintresse där tanken är att få in fler tjejer i IT-branschen.

Idén kom till när tjejerna fick i uppdrag att bygga något som underlättar ett behov i samhället. Tjejerna tänkte att det är många som bara slänger sitt skräp lite var som helst på marken. Nu vill dom att den här soptunnan ska motivera och göra det roligt att slänga skräp, berättar Lisa Sällvin.

Sofie Pettersson och Lisa Sällvin föreläser på onsdag den 18 oktober kl. 11:20.

Se hela programmet här.